Isninger i tænderne

Isninger i tænderne kendetegnes ved, at du oplever smerter i tænderne i forbindelse med indtagelse af kolde eller varme drikkevarer. Søde og syrlige drikkevarer kan også medføre isninger, ligesom der kan opstå tegn på isninger i tænderne som følge af for voldsom tandbørstning.

Hvordan føles isninger i tænderne?

Isninger i tænderne føles som små jag, der udspringer fra dine tænder, når de kommer i kontakt med ovenstående nævnte faktorer. De små jag er smertefulde, men smerten vil dog hurtigt aftage igen, når fremkaldelsesfaktoren fjernes. Der vil dog typisk være tale om en generel ømhed i tænderne.

Hvad er årsagen til isninger i tænderne?

Isninger opstår i tænderne som følge af manglende emalje. Emaljen, som er tænders yderste lag, har til formål at beskytte laget af dentin, som findes lige under emaljen. I tilfælde af manglende emalje vil dentinen blive påvirket af de forskellige faktorer, som heraf kan medføre smerten, der kaldes isninger i tænderne.

Tændernes emalje kan blive skadet af flere årsager. I langt de fleste tilfælde er årsagen til en skadet emalje, at tænderne i for høj grad er udsat for skadende faktorer. Et højt dagligt indtag af eksempelvis sodavand kombineret med en uhensigtsmæssig tandbørsteteknik er et typisk eksempel på, at tændernes emalje bliver blottet. Det er selvfølgelig vigtigt, at tænderne bliver børstet grundigt, men i situationer med stor syrepåvirkning på emaljen, kan en for hård tandbørstning på negativ vis påvirke tænderne og lave ridser i emaljen. En for hård og forkert børsteteknik kan også medføre isninger fra tandhalsene, hvis tandkødet trækker sig tilbage, så tanden bliver overfølsom. Isninger i tænderne kan dog eksempelvis også skyldes et hul i tanden, der således har skabt et hul i emaljen. Tidligere tandproblemer, som er repareret med en plastfyldning, kan eksempelvis også pludselig afgive smerter, hvis den er dårligt lavet eller er blevet for gammel. Årsagerne til isninger i tænderne er mange, og du bør bestille en tid hos din almindelige tandlæge i Ishøj, som kan undersøge årsagen til isningerne i tænderne, så du fremover kan undgå de faktorer, som ødelægger din emalje.

Hvordan forebygger man isninger i tænderne?

Ved at undgå de nævnte risikofaktorer kan du selv i høj grad forebygge isninger i tænderne. Du bør derfor være opmærksom på at undgå et for højt indtag af sodavand og andre sukker- og syreholdige drikkevarer. Juice er eksempelvis også hårdt for tænderne. Dette betyder dog ikke, at du fuldstændig bør undgå disse drikkevarer, men du er i stand til at passe bedre på din emalje, hvis du sænker dit forbrug samt sørger for at drikke noget vand efterfølgende, så det værste lag af sukker og syre fjernes fra dine tænders emalje.

Til de regelmæssige tandeftersyn vil din forebyggende tandlæge nær Hundige klarlægge årsagen til, hvorfor netop du får isningerne i tænderne. I den forbindelse vil du modtage behandling, hvis det findes nødvendigt, samt modtage individuel rådgivning om, hvordan du bedst muligt forebygger mod isninger i tænderne i din specifikke situation.

ditTANDLÆGEteam
Strandgården 25, st.tv.
2635 Ishøj
43 73 35 01