tandlægeskræk

 

Tandlægeskræk betegner det, at være bange eller nervøs for at gå til tandlægen. Det er som oftest ikke en decideret skræk for selve tandlæger, som navnet på lidelsen ellers antyder, men der er nærmere tale om en lidelse, hvor man har det problematisk med at gå til tandlæge.

Til trods for at op imod en tredjedel af den danske befolkning lider af tandlægeskræk, er det langt fra entydigt at definere problemet, idet selve frygten eller nervøsiteten i høj grad varierer fra person til person.

Heldigvis er der i dag mange tandlæger, som har erfaring med afhjælpning af problemet, og leder du efter en tandlæge i Århus, som kan hjælpe dig med at blive din tandlægeskræk kvit, er der ligeledes rig mulighed for dette.

Tre kendetegn for tandlægeskræk

  1. Du får en ubehagelig, knugende fornemmelse i maven, når du skal eller blot tænker på at skulle til tandlæge.
  2. Du vil gå langt for at undgå at skulle lægge dig i tandlægestolen.
  3. Du bliver nervøs, får kvalme og/eller svedige håndflader, når du nærmer dig din tandlæge.

Tandlægeskræk kan behandles

I langt de fleste tilfælde opstår tandlægeskræk som resultat af en dårlig oplevelse hos tandlægen. Dette kan skyldes smerter i forbindelse med behandling, en ikke-hensynsfuld tandlæge eller andre forhold, der har givet dig en dårlig oplevelse.

Uanset hvad din tandlægeskræk skyldes, og hvor længe du har døjet med problemet, kan du få hjælp til at bryde den onde cirkel. Tandlægeskræk kan nemlig behandles, og med en erfaren og hensynsfuld tandlæge nær Risskov, kan du blive tryg ved at gå til tandlæge.

Udgangspunktet for behandling af tandlægeskræk er italesættelse af problemet. Det er først, når du fortæller din tandlæge om din tandlægeskræk, at din tandlæge har mulighed for at hjælpe dig, og du bør derfor enten oplyse din tandlæge om problemet, når du møder op i klinikken eller på forhånd over telefon.

Når din tandlæge ved, at du lider af tandlægeskræk, har tandlægen mulighed for at foretage ekstra skånsom og hensynsfuld behandling. Dette gøres eksempelvis ved at tilbyde smertefri tandbehandling, således at du kan slappe af imens behandlingen står på. Din tandlæge vil give dig mulighed for pauser undervejs og samtidig tilbyde at informere dig mere indgående om en forestående tandbehandling, så du i højere grad er forberedt på, hvad der kommer til at ske.

Derfor er det vigtigt at slippe af med din tandlægeskræk

Hvis du lider af tandlægeskræk, vil du typisk have en tendens til at udskyde eller helt undgå tandlægebesøg. Dette har den negative effekt på dine tænders sundhed, at de ikke får hverken forebyggende tandpleje eller konkret behandling af eksempelvis caries eller paradentose.

Det er med andre ord vigtigt, at du slipper af med din tandlægeskræk, hvis du ønsker sunde og velfungerende tænder fri for smerter.
Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skejbycentret
Skelagervej 7-9
8200 Aarhus N
86 10 91 11